Dla Ciała i Ducha

Gotowanie

Cos taniego i szybkiego na obiad dla całej rodziny

leczo3bigoszcukinii572x.jpg

Nie łatwo niektóre osoby przekonać do cukinii. Ja sama do pewnego czasu kojarzyłam ją tylko z dynia... Lecz okazuje się, że jest przepyszna. Gwarantuję, że to danie będzie na pewno smakować waszym Mężczyznom jak i dzieciom :)

 

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg młodej cukinii (ponad 1 kg, gdy cukinia jest starsza i należy obrać ją z grubej skórki)
  • 4 czerwone papryki (opcjonalnie)
  • 300-350 g pieczarek (opcjonalnie)
  • ok. 0,5 kg kiełbasy
  • 1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki posiekanych pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 pęczki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać olej.
  3. Dodać cebulę.
  4. Smażyć do zeszklenia.
  5. W miedzy czasie pokroić w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest starsza należy ją uprzednio obrać).
  6. Pod koniec szklenia cebuli dodać cukinię.
  7. Smażyć od czasu do czasu mieszając, aby cukinia lekko zmiękła.
  8. W między czasie pokroić w większą kostkę pieczarki, a następnie paprykę w średnie paski, a kiełbasę w ćwiartkę.
  9. Pod koniec smażenia cukinii dodać pokrojone składniki.
  10. Dodać również obrane ze skóry, a następnie pokrojone w kostkę pomidory/całą zawartość pomidorów z puszki.
  11. Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy cukinia zmięknie, a nadmiar soków odparuje (należy pozostawić tyle płynów w bigosie, ile nam odpowiada). 
  12. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
  13. Wymieszać.
  14. Po wyłączeniu płomienia, posiekać nać pietruszki.
  15. Dodać do bigosu.
  16. Doprawić solą i dosyć znacznie pieprzem.
  17. Wymieszać.
  18. Podawać na ciepło z pieczywem.

Smacznego ! :)dietetyczne-dania-z-cukinia-300x200.jpg

Fanpage Sekrety Urody